Publicisterna 1930 — 1969

Bertil Torekull

1931 -

Bertil Torekull arbetade i över 20 år på Åhlén & Åkerlund. Han var chefredaktör för ett flertal tidningar och var en av initiativtagarna till Dagens Industri. Men efter en konflikt med Abbe lämnade han Bonniers 1980.

Bertil Torekull kom till Åhlén & Åkerlund 1959. Här arbetade han på tidningar som Damernas Värld, Vecko-Journalen, Vecko-Revyn och Bild-Journalen, som han så småningom blev redaktionschef för. År 1962 utsågs han till chefredaktör för Vecko-Revyn och var det fram till 1965. Samma år erbjöds han vara med och starta Veckans Affärer, som han senare också blev chefredaktör för 1969. I Veckans Affärer skrev han dessutom mängder av krönikor och blev känd som Mr Trend.

Torekull avancerade vidare inom förlaget och blev 1973 förlagsdirektör och året därpå vd för Specialtidningsförlaget, där bland annat Veckans Affärer ingick. Som sådan inledde han en översyn över framtida projekt, bland annat en helt ny typ av tidning – Dagens Industri. År 1976 började Dagens Industri ges ut, med Bertil Torekull som tidningens första chefredaktör.

Början till slutet

Fyra år efter att Dagens Industri startat lämnade Bertil Torekull chefredaktörsposten för att bli vd för det nybildade Affärsförlaget. Han har också hunnit utses till publicistisk chef för Åhlén & Åkerlund. Något som han i efterhand hade svårt att förstå att han ställde upp på, vilket han beskrivit i sin bok Att dansa med vargar. Detta skulle också bli början till slutet för hans tid inom Bonniers.

Tillsammans med sina medarbetare Magnus Bringert och Göran Rask inledde Bertil Torekull ett omfattande arbete med att förnya veckotidningarna och öka intäkterna från den rörelsen. Ett projekt var tidskriften Reportage, som dock blev ett stort misslyckande. Ett annat var att skapa en tv-bilaga som skulle ingå i flera av veckotidningarna. Enligt Bertil Torekulls bok blev chefredaktörerna för de enskilda tidningarna inte särdeles förtjusta i idén, och de fick stöd från Albert jr. Detta skapade en stor konflikt mellan Bertil Torekull och Abbe. Torekull sade upp sig och fick samtidigt sparken av Abbe.

Därmed slutade Bertil Torekulls tid hos Bonniers. Han gick därefter vidare till att bli chefredaktör Östgöta Correspondenten och senare Svenska Dagbladet.

Läs mer om Bertil Torekull i:

Mats Larsson – Å&Å Drömfabriken