Hasse Olsson visste redan under gymnasietiden att han ville bli journalist. Under studietiden på Journalistinstitutet knäckte han extra på Expressen, och hamnade på så sätt i Bonniersfären. Men hans stora insats var att omvandla Dagens Industri till en sedelpress.
Hasse Olson växte upp i Borås, där han också började arbeta som journalist. Efter studenten började han som volontär på Borås Tidning, med sikte på att komma in på Journalistinstitutet i Stockholm. Vilket han gjorde 1961.
Under studietiden där knäckte han extra på Expressens polisredaktion, här arbetade han bland annat med Barbro Flodquist, syster till Biggan – Abbes fru. Efter studierna fick han fast jobb på Expressen, men fick snart lämna huvudstaden. Expressen satsade på att bli en rikstidning och öppnade redaktion i Borås. Eftersom Hasse kom från staden fick han det som sin uppgift att sköta den redaktionen – bara några år och 20 år gammal.
Tillbaka till Stockholm
Efter något år lades Borås-redaktionen i malpåse och en centralredaktion för regionen öppnades i Jönköping, dit Hasse Olsson flyttade. Men efter ett år vad det dags att återvända till Stockholm. Då hade han hunnit gifta sig och skaffa barn.
När han nu återvände till Stockholmsredaktionen kom han mitt i flytten, då Expressen och Dagens Nyheter lämnade Klarakvarteren för Marieberg. Sigge Ågren vara redaktionschef och Per Wrigstad chefredaktör.
Det blev mycket nattjobb för Hasse Olsson som småningom avancerade till nattredaktör. Det var som sådan han tackade för sig på Expressen runt 1969–1970. Med småbarn i familjen tog det på krafterna med nattarbetet. I stället blev han redaktionschef för facktidningen Byggnadsindustrin. Han blev kvar i tre år innan han såg att Veckans Affärer sökte en reporter. Han fick jobbet.
Redan på Expressen hade Hasse Olsson börjat intressera sig för näringslivsfrågor och för aktier. När Marieberg börsnoterades 1965 hade alla anställda fått ett litet antal aktier, och han var genuint intresserad av ekonomi.
Även på Veckans Affärer avancerade Hasse Olsson, först till redaktionssekreterare, senare redaktionschef och slutligen chefredaktör 1976, då han efterträdde Åke Ortmark. Tidningen hade då en upplaga på nästan 50 000 exemplar. Tillsammans med Året Runt var den en av Åhlén & Åkerlunds stora kassakor.
Kaptenen som vände på skutan
Efter en kort sejour utanför Bonniers kallades han tillbaka av Lucke, som ville ha honom som chefredaktör till Dagens Industri. Tidningen hade grundats fyra år tidigare, men hade fått en mycket trög start. Den betalda upplagan år 1980 låg på bara runt 13 000 exemplar, och tidningen var en nedläggningskandidat.
Hasse Olsson inledde nu ett genomgripande – och långsiktigt – förändringsarbete. Dagens Industri blev en renodlad affärstidning, men kom också precis i rättan tid många marknader – bland annat finansmarknaderna –avreglerades. Det tog tre år att vända skutan. Det stora lyftet kom 1985, då Dagens Industri gick om Veckans Affärer i upplaga. Det hade blivit inne i näringslivet att ha en Dagens Industri under armen.
Äventyr i öst
Hasse Olsson vilade dock inte på lagrarna. I slutet av 1980-talet började järnridån att krackelera. Hasse Olsson var född under kriget och haft klasskamrater som flytt från de Baltiska staterna. Han var också historiskt intresserad, och började nu rikta blickarna mot öst.
Första insatsen gjordes i Estland, där intresset för ekonomi och en ekonomitidning visade sig vara enormt. Vidare gick färden mot Ungern, där det inte gick lika bra, och sedan vidare till Lettland och Ryssland år 1993. I många lägen tvingades tidningen och dess anställda att kämpa både mot gammal sovjetisk byråkrati och mot den nya ryska maffian.
Hasse Olsson var själv mycket engagerad i tidningarnas utveckling och medarbetares väl och ve. När Estland utropade sig som självständig nation 1992 ströp ryssarna tillgången på olja. Hasse Olsson letade reda på en oljetanker som åkte till Oxelösund, tankade olja och åkte vidare till Estland. Och fick det svenska näringslivet att sponsra tilltaget samtidigt som tidningen skrev spaltmeter om äventyret.
Ett annat inte lika lyckosamt internationellt äventyr var att starta en motsvarighet till Dagens Industri i Skottland. Tidningen drabbades hårt av finanskrisen i början av 2000-talet och över 100 personer fick sägas upp. Ett tungt beslut för Hasse Olsson. Han beslutade sig också något år senare, 2002, för att lämna chefredaktörskapet på Dagens Industri. Han efterträddes av Gunilla Herlitz, som han själv utsett till sin efterträdare.
Läs mer om Hasse Olsson i: