Publicisterna 1930 — 1969

Sven Broman

1922 -

Som chefredaktör för Året Runt gjorde han den till Sveriges största veckotidning genom tiderna. Han hade sedan flertalet chefsbefattningar inom Åhlén & Åkerlund. Och belönades med Stora journalistpriset 1979.

Under andra världskriget var Åhlén & Åkerlunds chef Albert ”Abbe” Bonnier jr inkallad och träffade då folk från alla delar av Sverige. Under samtalen på luckan föddes idén till den nya veckotidningen Året Runt, med det stolta mottot ”Stad och land – hand i hand”. Tidningsnamnet var en översättning från den engelska tidskriften ”The Year Around”, som startats av Charles Dickens och var ett bra exempel på att en tidning kan heta i stort sett vad som helst.

Året Runts premiärnummer kom 1946 och blev omedelbart en flopp. Tidningen lyfte inte. Chefredaktörer byttes, dummygrupper tillsattes – men ingenting hände. Inte förrän ”Abbe” erbjöd Sven Broman jobbet som chefredaktör 1950. Då small det till.

Sven Broman var född i Kramfors och hade börjat sin journalistkarriär som sportreporter på dagstidningen Nya Norrland i Sollefteå. Innan han flyttade till Året Runt var han chefredaktör på Teknikens värld, trots att han saknade körkort.

Sven Broman gjorde om Året Runt från grunden och ställde omedelbart den vanliga människan i centrum. ”Gud måste älska vanliga människor”, sa han. ”För varför skulle han annars ha skapat så många?” Sven Broman hade en fantastisk näsa för vad målgruppen gillade. Människoöden och vardagsdramatik varvades med stickbeskrivningar, kakrecept, följetänger och noveller samt Lill-Babs senaste romans som extra krydda. Läsarna älskade det.

Mest framgångsrika redaktören någonsin

Året Runt sålde som mest upp emot en halv miljon tidningar i veckan och gjorde därmed Sven Broman till en av de mest framgångsrika svenska veckotidningsredaktörerna genom tiderna.

Året Runt ordnade dessutom massor med jippon: Man kunde tidigt boka en biljett till den första resan till månen, delta i SM i stickning i Stockholms stadshus, om man trodde att man var lämpad kunde man försöka bli Sveriges Lucia eller varför inte Fröken Sverige. Yvonne Ryding blev både och. Hon krönte sedan för säkerhets skull karriären med att också bli Miss Universum.

När TV-serier som Dallas och Arvingarna hotade intresset för följetängerna och novellerna i Året Runt deppade inte Sven Broman över det. I stället lierade han sig med bolagen bakom och bjöd in kändisarna från serierna till Sverige. Larry Hagman från Dallas framträdde på Gröna Lund i Stockholm och hade länge publikrekordet där, trots att han egentligen bara satt på scenen i cowboyhatt och smuttade på en whisky on the rocks.

Sven Broman avancerade så småningom till höga chefspositioner inom Åhlén & Åkerlund, men hans hjärta fanns alltid hos Året Runt. På senare år odlade han dessutom ett starkt intresse för den skygga Greta Garbo och var fast besluten om att han skulle träffa henne. Han lyckades med det mot alla odds och resultatet blev två böcker som blev bästsäljare över hela världen.

Hemligheten med Sven Bromans framgång var att han förstod vad vanliga människor ville läsa om och behandlade den kunskapen med respekt. Han själv var en mycket ovanlig vanlig människa. För visst lämnade Sven Broman Kramfors, men Kramfors lämnade helt enkelt aldrig honom.

Sven Broman krönte sin karriär med att 1979 belönas med Stora journalistpriset, med motiveringen: ”För att han under ett år då veckopressen i allmänhet tappat läsare med sin journalistiska allroundskicklighet lyckats förnya och bära vidare Året Runts tradition som den typiskt svenska veckotidningen”.