Elin Wägner
Elin Wägner tillhörde de så kallade tiotalisterna och hade en lång relation med Bonniers. Hon gav ut böcker, skrev för Dagens Nyheter och tillhörde under en period nämnden för Albert Bonniers stipendiefond.
Elin Wägner fick sitt genombrott med romanen Norrtullsligan, som handlade om livet bland lågavlönade kvinnliga kontorister i Stockholm. Den utkom inte på Bonniers förlag utan på Ljus 1908. Tor Bonnier försökte locka över henne till sitt förlag, men lyckades först fem år senare få ge ut ett originalverk av Elin Wägner: Helga Wisbeck. Norrtullsligan filmatiserades 1923 av nystartade Bonnierfilm.
Elin Wägner var inget okänt namn för Tor Bonnier när hon debuterade som romanförfattare. Hon hade arbetat i flera år som journalist och recensent på Helsingborgs-Posten innan hon kom till Stockholm. Där började hon 1907 arbeta som redaktionsassistent på tidningen Idun och skriva för Dagens Nyheter.
Elin Wägner hade ett brett engagemang. I mars 1914 var hon en av grundarna till föreningen Frisinnade kvinnor. Fem år senare var hon en av fem initiativtagare till Rädda barnen. Samma år var hon en av bildarna till en svensk avdelning av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Elin Wägner tillhörde också Fogelstadsgruppen. Det var en grupp kvinnor som riksdagsledamoten Elisabeth Tamm samlat omkring sig i syfte att bedriva folkbildning. Elin Wägner blev chefredaktör för gruppens tidning, Tidevarvet, där Moa Martinsson debuterade som författare.
Efter att akademiledamoten och filosofen Hans Larson gått bort, fick Elin Wägner ta över hans plats. Liksom många andra ledamöter i Svenska Akademien hade hon tidigare ingått i nämnden för Albert Bonniers stipendiefond.
Läs mer om Elin Wägner i: