Klas Östergren

Klas Östergren debuterade på Albert Bonniers Förlag 1975 och fick sitt stora genombrott fem år senare med Gentlemen. Sedan dess har han gett ut en mängd romaner men även skrivit manus för film och tv och översatt utländsk litteratur.

Klas Östergren. Fotografiet taget 1994. Fotograf: Ulla Montan
Klas Östergren. Fotografiet taget 1994. Fotograf: Ulla Montan

Klas Östergren var under gymnasietiden en av redaktörerna för litteraturtidskriften Loke. Det var också under gymnasietiden som han fick sin första kontakt med Albert Bonniers Förlag. Förlaget refuserade då hans diktsamling Ögonblick.

Som romanförfattare fick Klas Östergren dock större framgångar. Hans första roman Attila gavs ut på Albert Bonniers Förlag 1975. Den följdes av Ismael (1977) och Fantomerna (1978). Alla tre böcker var självbiografiskt färgade. År 1977 belönades han genom Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare.

Det stora genombrottet kom 1980 med romanen Gentlemen, en pastisch på Strindbergs Röda Rummet. Boken har kommit att bli en modern klassiker, och har även filmats efter manus av författaren själv.

Därefter har Klas Östergren utkommit med över 20 romaner, bland annat en uppföljare till GentlemenGangsters, som utkom 2005.

Klas Östergren har även skrivit manus för såväl film som tv. Det första manuset kom 1995, för kortfilmen Mördande intelligens i regi av Rasmus Troedsson. Det första manuset för långfilm var Veranda för en tenor, som byggde på en av en av hans egna noveller i samlingen Med stövlarna på. Han skrev också manus till 2005 års julkalender i SVT – En decemberdröm.

Klas Östergren har dessutom översatt utländska romaner och dramatik, bland annat av Henrik Ibsen.

År 2014 invaldes Klas Östergren i Svenska Akademien, på stol nummer 11 efter Ulf Linde, men begärde under våren 2018 utträde ur akademien.