SF Studios fyller 100 år

I år firar SF Studios 100 år. Företaget, som grundades som Svensk Filmindustri 1919, har sedan 1973 funnits i Bonniersfären. Bonnierägda Dagens Nyheter fick då en förfrågan från fastighetsbolaget (!) Hufvudstaden om de ville köpa SF? Dagens Nyheters vd Gustaf Douglas rådgjorde med Albert Bonnier jr, som var tidningens ordförande - och filmälskaren svarade "ja” nästan på stående fot.

Idag heter företaget SF Studios, men det är ett namn alla kanske ännu inte känner igen. Säger vi Svensk Filmindustri klingar det nog mer bekant – eller varför inte bara SF.

Detta filmbolag är ett av världens äldsta, bara några år yngre än de franska föregångarna Gaumont och Pathé – och äldre än de amerikanska Warner Bros., 20th Century Fox och Disney.

När SF Studios nu år 2019 firar 100 år kan det Studios räkna in över 1 000 filmproduktioner, ett antal Oscars och inte minst några av filmhistoriens mest omtalade titlar. Körkarlen, Sjunde inseglet, Utvandrarna och Mitt liv som hund är alla SF-produktioner.

Det var här som Ingmar Bergman regisserade sina första filmer. Det var också här som tre generationer Ekman skapade filmhistoria, som Nils Poppe och Sickan Carlsson blev folkkära, och som Colin Nutley blev ett namn för alla hushåll. Det var också hos SF som Hans Alfredson och Tage Danielsson förnyade svensk humor på film. Sju av de tio svenska filmer som dragit mest biopublik genom tiderna i Sverige kommer från SF Studios.

Sedan 1973 har företaget funnits inom Bonniersfären, först genom att Bonnierägda Dagens Nyheter köpte det och sedan 1983 ägt direkt av Bonniergruppen.

Företagets historia, i form av dess 30 viktigaste produktioner, berättas nu i sin helhet på den nya sajten www.sfstudios100years.com – och en ”jubileums-showreel” summerar hela den historien: