Filmgalleri

Sedan 2013 har ett drygt trettiotal personer som påverkat Bonniers utveckling under lång tid intervjuats, på uppdrag av arkivkommittén inom Bonniers familjestiftelse. Här är klipp från några av dessa intervjuer. (Mer om intervjuprojektet finns här.)


Amelia Adamo
berättar om sitt tidningsmakeri inom Bonniers.

Amelia Adamo kom till Husmodern 1979 men det var under hennes tid på Vecko-Revyn 1981–1983 som den första stora framgången kom. Hon arbetade som redaktionschef och tillsammans med chefredaktören Gunny Widell vände hon tidningens utveckling från katastrof till succé.

Efter en tid på Aftonbladet rekryterades Amelia Adamo tillbaka Bonniers och började då fundera över en helt ny tidning för kvinnor. Resultatet blev succéer som Amelia (1995) följd av Tara (2000) och M-Magasin (2006).

Amelia Adamo har fått många utmärkelser, exempelvis Stora Journalistpriset 1986 och 2003, Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2003 och Sveriges Tidskrifters Stora pris 2011.

Per-Olov Atle
berättar bland annat om den stora förlagskrisen på 1970-talet.

Per-Olov Atle anställdes som ung ekonom på Albert Bonniers förlag 1966. Som sådan deltog han i att hantera den stora förlagskrisen i början av 1970-talet tillsammans med Olle Måberg som var vd för bokdivisionen. De arbetade också gemensamt med förlagets stora expansion.

År 1982 efterträdde han Måberg på vd-stolen. Atle ledde sedan bokdivisionen under 1980-talet och delar av 1990-talet. Han har sedan varit styrelseordförande för Bonnier Books och ledamot i styrelsen för Bonnier AB.

Eva Bonnier
berättar om hur det är att vara kvinna i familjen Bonnier och att verka inom ett familjeföretag.

Eva Bonnier är dotter till Gerard Bonnier som var vd för Albert Bonniers förlag mellan 1953 och 1978. Eva Bonnier började arbeta som förläggare 1975 på Bonniers Juniorböcker, som senare bytte namn till Juniorförlaget. Där blev hon förlagschef 1986.

Fyra år senare startade hon det egna förlaget Bokförlaget Eva Bonnier, som specialiserade sig på utgivning av kvinnliga författare. År 1992 utsågs hon som första kvinna till vd för Albert Bonniers förlag.

Karl-Otto Bonnier
berättar om sin farfar, Åke Bonnier, vd för Åhlén & Åkerlund mellan åren 1929 och 1939.

Karl-Otto Bonnier är son till Gerard Bonnier och bror till Eva Bonnier. Han började arbeta som bokförläggare 1970 vid Albert Bonniers förlag. Han har senare varit styrelseordförande för samma förlag, vice styrelseordförande i Bonnier AB och styrelseledamot i Dagens Nyheter AB.

Bengt Braun
berättar om hur Bonnier köpte ut Marieberg från börsen och hur Bonnier blev ägare till tv-kanalen TV4.

Bengt Braun rekryterades från Procter & Gamble till vd-posten för Tidnings AB Marieberg år 1989. Efter att Bonnier köpt ut Marieberg från börsen1998 blev han vd för Bonnier AB, och var det fram till 2008. Han har sedan dess suttit styrelsen för ett flertal Bonnierföretag.

Från 2018 är han styrelseordförande i det sammanslagna Bonnier AB och Bonnier Holding, och ersatte på så sätt Carl-Johan Bonnier på posten.

Per Gedin
berättar om sin bakgrund och arbete som förläggare.

Per Gedin var med om att införa såväl bokklubbar som pocketboken till Sverige. Han blev chef för Bonniers bokklubb Svalan år 1953 och tog senare initiativet till Bonnier-ägda bokförlaget Aldus, som började ge ut pocketböcker. Under 25 års tid, fram till 1986 var han bokförläggare på Wahlström & Widstrand, som Bonnier var delägare i.

Per Gedin har också skrivit boken Litteraturens örtagårdsmästare, en biografi om Karl Otto Bonnier.

Theodor Kallifatides
berättar han hur kom i kontakt med Albert Bonniers förlag och hur det var att arbeta med bland annat förläggarna Gerard och Karl-Otto Bonnier.

Författaren Theodor Kallifatides gav ut sin första bok, diktsamlingen Minnet i exil, på Albert Bonniers förlag 1969. Hans första roman, Utlänningar, kom året därpå. Mellan åren 1972 och 1976 var han chefredaktör för Bonniers litterära magasin.

Kallifatides har också översatt svenska författare som August Strindberg och Ingmar Bergman till grekiska, och grekiska författare som Mikis Theodorakis till svenska.

Hasse Olsson
berättar om hur Dagens Industri startade, och om ett äventyr i Estland.

Hasse Olsson hamnade inom Bonniersfären redan under studietiden på Journalistinstitutet, då han knäckte extra på Expressen. Han kom så småningom till Veckans Affärer där han avancerade först till redaktionssekreterare, senare redaktionschef och slutligen chefredaktör 1976, då han efterträdde Åke Ortmark. Tidningen hade då en upplaga på nästan 50 000 exemplar. Tillsammans med Året Runt var den en av Åhlén & Åkerlunds stora kassakor.

Hasse Olsson rekryterades till Dagens Industri 1981, som startat fem år tidigare men inte gick speciellt bra. Han inledde nu ett genomgripande – och långsiktigt – förändringsarbete. Dagens Industri blev nu en renodlad affärstidning – det tog tre år att vända skutan. Det stora lyftet kom 1985, då Dagens Industri gick om Veckans Affärer i upplaga.

Gunny Widell
berättar om hur hur hon hamnade inom Bonnier och stämningen där.

Gunny Widell började arbeta på Åhlén & Åkerlunds förlag 1960 och blev en av de legendariska chefredaktörerna på Åhlén & Åkerlunds förlag. Hon fick sitt stora genombrott när hon 1967 blev chefredaktör för tidningen Husmodern. Tidningen hade stora upplageproblem och Gunny Widell kallades in från Min Värld, där hon var chefredaktör, för att rädda den.

Och den succén skulle upprepas många gånger. Bland annat på Damernas Värld där Gunny Widell var chefredaktör 1971–1975, en period där hon unikt nog samtidigt också var chefredaktör för Husmodern. Men kanske framför allt på Vecko-Revyn som hon räddade från att dö som en smal musikinriktad och nördig ungdomstidning. Det ledde till Stora Journalistpriset 1981.


Om intervjuprojektet
Intervjuprojektet började 2013 och fram till våren 2019 hade 35 intervjuer genomförts med personer inom företaget och familjen som jobbat länge i olika roller inom Bonniers. Projektet är pågående och fler intervjuer genomförs löpande.

Björn Vingård gör intervjuerna tillsammans med fotografen Claes Isander från TV4. Björn Vingård anställdes inom Bonnier 1967 och har bland annat varit chefredaktör för Damernas Värld, Sköna hem, Resumé, Allt i hemmet, Året Runt och Vi i Villa. Han är i dag konsult, bland annat med uppdrag åt Bonniers Familjestiftelse.

Aktuellt från arkivet

2024-11-11

Tidningsbuden blev distributörer av e-handelspaket

När Early Bird bildades fick bolagets logotypfågel smeknamnet ”Majsan” efter Maj-Britt Wogel som i [...]

Läs mer

2024-11-11

Så blev Bonnier största förlagsgruppen i Tyskland

Första klivet in på den tyska bokmarknaden togs 1980. Då förvärvade Bonnier danska Carlsen/if [...]

Läs mer

2024-11-11

Från Äripäev till Repost – Bonnier verksamt i Baltikum sedan 1989

1989 startade Dagens industri affärstidningen Äripäev i Estland.Tre år senare när landet knäade under [...]

Läs mer

2024-11-08

Björn Vingård: ”Veckorevyn blev början på resten av mitt liv”

Christina Jutterström, Amelia Adamo, Björn Vingård, Claes Blom, Ebba Kleberg von Sydow och Martina [...]

Läs mer

2024-11-08

Irena Pozar: ”Veckorevyn måste hela tiden vara relevant för unga kvinnor”

Sista numret av Veckorevyn på papper kom i december 2018. Kort därefter togs beslutet [...]

Läs mer